فهرست مطالب

Journal of Agricultural Science and Technology
Volume:22 Issue: 4, Jul 2020

  • تاریخ انتشار: 1399/04/15
  • تعداد عناوین: 19
|
  • ز. خوشنودی فر، ع. عباسی*، ه. فرهادیان، و ح. صدیقی، و م. پورآتشی صفحات 891-904

    در دانشکده های کشاورزی، عموما برای آموزش از روش سخنرانی استفاده می شود. یادگیری از طریق مشارکت و تیم، یکی از روش های متداول آموزشی در عصر حاضر است. این مطالعه با هدف مقایسه روش تدریس طرح تدریس اعضای تیم (Team Member Teaching Design-TMTD) و روش تدریس سخنرانی بر پیشرفت تحصیلی و رفتار کار تیمی دانشجویان کشاورزی انجام شده است. با استفاده از طرحی درون گروهی در دو کلاس، دانشجویان ابتدا در دوره ای با روش سخنرانی آموزش داده شدند و سپس از طریق تیمی آموزش دیدند. تفاوت بین روش های تدریس سخنرانی و تیمی با بررسی پیشرفت تحصیلی و رفتار کار تیمی مورد مقایسه قرار گرفت. نمونه های مورد مطالعه دانشجویان رشته ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه تهران در سال تحصیلی 97-1396 بودند. رفتار کار تیمی دانشجویان و پیشرفت تحصیلی آنان با استفاده از آزمون قبل و بعد از هر روش تدریس ارزیابی گردید. در دوره های تحصیلی مورد مقایسه، تاثیر روش تدریس TMTD بر پیشرفت تحصیلی نشان داده شد. نتایج آزمون های مقایسه میانگین تفاوت معنی داری بین دو روش تدریس در پیشرفت تحصیلی و تقویت رفتار کار تیمی دانشجویان نشان دادند. در این مقاله همچنین در مورد نحوه اجرای روش تیمی، کاربرد آن در تدریس و ارایه راهکارهای لازم به منظور کسب نتایج بهتر در تدریس و یادگیری بحث شده است.

  • ا. محمودی ممتاز، ش. چوبچیان*، و ه. فرهادیان صفحات 905-917

    اقلیم در حال تغییر است و بخش کشاورزی به شدت وابسته تغییرات اقلیمی است این در حالیست که بخش کشاورزی نقش مهمی در اقتصاد ایران ایفا می کند. با توجه به اهمیت تغییرات اقلیمی در دنیای امروز، تحقیق حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر ادراک و رفتار سازگاری کشاورزان در پاسخ به تغییرات اقلیمی در همدان، ایران انجام شده است. شایان ذکر است که مقالات دیگری در زمینه ادراک و رفتار افراد در مقابله با تغییر اقلیم موجود است؛ ولی آنها ادراک و رفتار متخصصان را مورد توجه قرار دادند و موثرترین افراد در مقابله با تغییر اقلیم که همانا کشاورزان هستند را نادیده گرفتند. برای تحقق این هدف ابتدا با استفاده از مرور منابع کتابخانه ای و اسنادی اقدام به استخراج عوامل موثر بر ادراک و رفتار سازگاری شده است؛ شایان ذکر است هیچ تحقیقی در خصوص بررسی عوامل موثر بر رفتار سازگاری و ادراک کشاورزان به طور مستقیم و تاثیر غیر مستقیم عوامل به طور همزمان انجام نگرفته است، که از جمله نوآوری تحقیق حاضر بشمار میرود. جهت تعیین روایی، پرسشنامه در اختیار پنلی از متخصصان قرار گرفت و به منظور سنجش پایایی ابزار تحقیق از آزمون مقدماتی استفاده شد. جامعه آماری تحقیق شامل 115160 نفر از کشاورزان در استان همدان ایران بود و حجم نمونه با توجه به جدول کرجسی و مورگان (n= 384) تعیین گردید. برای نمونه گیری از روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب استفاده شد. یافته ها نشان داده که در میان متغیرهای مورد مطالعه، به ترتیب دانش، درک و اعتقاد با ضرایب مسیر 53/0، 32/0 و 18/0 بیشترین تاثیر را بر رفتار سازگاری و اعتقاد و دانش با ضرایب مسیر 56/0 و 35/0 بیشترین تاثیر را بر ادراک داشتند. همانطور که از نتایج ملاحظه میشود دانش که بالاترین سهم را در تبیین رفتار داشته است در مدل آرباکل و همکاران دیده نشده بود. لذا پیشنهاد می شود با تشکیل سازمانهای اجتماع محور به برقراری ارتباط بهتر میان کشاورزان اقدام کرده و انتقال اطلاعات مربوط به تغییرات اقلیمی تسهیل گردد. بعلاوه با ارتقا سطح آگاهی کشاورزان در زمینه ی کشاورزی اقلیم- هوشمند می توان در جهت افزایش سازگاری آن ها در برابر تغییرات اقلیمی گام اساسی برداشت.

  • ف. پورقاسم، ا. ح. علی بیگی*، و ع. پاپ زن صفحات 919-934

    حفظ محیط زیست به عنوان یکی از پایه های اصلی زندگی انسان، نیاز به توجه و تلاش همه افراد، به ویژه زنان دارد، و پیش نیاز آن سواد زیست محیطی (EL) است. هدف پژوهش حاضر، بررسی میزان سواد زیست محیطی زنان روستایی و شناسایی روش های مناسب ترویج سواد زیست محیطی در میان آنها بود. جامعه آماری پژوهش شامل 203504 زن روستایی (سنین 15-64 سال) بودند که 384 زن به عنوان نمونه و با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی اصلاح شده انتخاب شدند. به منظور گردآوری اطلاعات، یک پرسشنامه تهیه شد که شامل مولفه های نگرش، نگرانی، دانش، مهارت و رفتار زیست محیطی بود. روایی پرسشنامه توسط پانل متخصصان و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ (93/0-86/0) تایید شد. در بخش کیفی، جامعه مورد مطالعه صاحب نظران حوزه ترویج کشاورزی، محیط زیست و منابع طبیعی و همچنین زنان روستایی بودند و نمونه ها با روش نمونه گیری هدفمند و تکنیک گلوله برفی انتخاب شدند. نتایج بخش کمی نشان داد که سطح سواد زیست محیطی زنان روستایی متوسط است (میانگین=427/61 و انحراف معیار= 003/8) و سطح دانش (میانگین=292/10 و انحراف معیار= 293/3) و نگرانی زیست محیطی (میانگین=926/11 و انحراف معیار= 328/2) پایین تر از ابعاد دیگر بود. تجزیه و تحلیل MANOVA نیز نشان داد که در سطح سواد زیست محیطی زنان روستایی در شهرستان های مختلف با درجه های متفاوت توسعه یافتگی کشاورزی تفاوت معنی داری وجود دارد. زنان روستایی در مناطق توسعه یافته دانش و مهارت های زیست محیطی بالاتری دارند، اما رفتار زیست محیطی آنها به زنان روستایی مناطق توسعه نیافته و در حال توسعه نزدیک است. نتایج بخش کیفی نیز نشان داد که روش های ترویج سواد زیست محیطی زنان روستایی در مناطق مختلف تفاوت چندانی با هم ندارند، اما زنان روستاهای توسعه یافته تمایل بیشتری به روش های مشارکتی دارند. نتایج این مطالعه می تواند به بهبود برنامه های زیست محیطی به منظور ترویج سواد زیست محیطی در سراسر جامعه کمک کند.

  • م. محمد رضایی، م. چیذری*، ح. صدیقی، و. م. محمودی صفحات 935-951

    بهروزی انسانی یکی از اهداف اصلی توسعه پایدار روستای است. در واقع، بهروزی انسانی کیفیت زندگی جوامع روستایی را نشان می دهد. این مفهوم دو حیطه بهروزی عینی و زهنی را شامل می شود. اگرچه، به طور منطقی چنین فرض می شود که بهروزی عینی در ارتباط با بهروزی ذهنی است، اما این رابطه در مطالعات پیشین کاملا تایید نشده است. سه دلیل اصلی نظیر، سطح جغرافیایی متفاوت در تحلیل ها، نوع داده ها و منطق اپیستمولوژی متفاوت، تحلیل های بهروزی انسانی عینی را از بهروزی انسانی ذهنی جدا ساخته است. این مطالعه در سطح یکسان از نظر داده، سطح جغرافیایی و فلسفه اپیستمولوژی برای بررسی رابطه بین بهروزی عینی و ذهنی در میان برنجکاران استفاده نمود. پیمایش با استفاده از ابزار پرسشنامه برای جمع آوری داده ها استفاده شد. نمونه گیری خوشه ای دو مرحله ای تصادفی با استفاده از مصاحبه حضوری از 384 شالیکار در اصلی ترین منطقه کشت برنج ایران اجرا شد. نتایج حاصل از مدل معادلات ساختاری نشان داد که بهروزی اقتصادی، اجتماعی و محیط زیستی درک شده توسط شالیکاران به طور معنی داری بر جنبه بهروزی ذهنی (شادی و رضایت از زندگی) اثر می گذارد. در واقع، شادی و رضایت از زندگی شالیکاران زمانی تغییر می کند که جنبه های عینی بهروزی انسانی به صورتی ذهنی توسط آنها درک شود. بنابراین، بهورزی عینی انسانی می تواند بر بهروزی ذهنی اثرگذار باشد، اگر جنبه های بهروزی عین بر مبنی ارزیابی ذهنی کشاورزان سنجیده شوند.

  • آ. س. گ. لوسا*، م. پ. گ. رزنده، ل. آ. نونس، آ. پ. ر. اسکولاری، ای. س. ج. آلمیدا، ر. ل. گودز، ج. م. د. س. ولارده، س. ه. م. مالهادو، و پ. ل. س. کارنیرو صفحات 953-964

    هدف این پژوهش تعیین تفاوت در اندازه های سم (digit) از هر دو اندام لگن در 169 گاو شیرده از گروه های ژنتیکی مختلف (هلشتاین، جرزی، سوییس، و Jersolando) در شرایط شیر دهی و غیرشیر دهی بود و تعیین رابطه آنها با بیماری ها. به این منظور، از نمای مسطح(planar view) جانبی و میانی (medial) سم تصویر برداری شد و طول و عرض sole و غده (bulb) اندازه گیری شد. متغیر ها حذف شدند و فاکتور ها برای تجزیه تحلیل تعریف شد. داده ها برحسب بیشترین ضریب ها تعریف شد و از آنها برای تمایز گروه های ژنتیکی و همراهی آنها با شاخص های بیماریهای پا و عملکرد تولیدی استفاده شد. آزمون کای اسکویر نشان داد که مداخله در گاوهای شیرده و در اندام لگن سمت راست بیشتر بود. در مورد متغیر های وزن بدن، ماندگاری مولد(productive longevity)، بروز بیماری های پا، و عوامل ایجاد شده بین همه گروه های ژنتیکی تفاوت مشاهده شد. نژاد جرزی از دیگر گروه های ژنتیکی جدا سازی شد زیرا برای همه متغیر های آزمایش ضرایب کوچکتری نشان میداد. هلشتاین و براون سوییس بالاترین اندازه گیری های مورفومتریک سم ، وزن بدنی بیشتر، و ماندگاری مولدی بیشتر و نرخ بالاتر بیماری های پا را داشتند. اعداد نژاد Jersolando بینابین اعداد دو نژاد ی که از آنها نشات گرفته بود قرارداشت. حساسیت به بیماری های پا به نژاد، مرحله شیر دهی، وزن بدن، و پارامترهای مرفومتریک سم وابسته است.

  • م. لطفی، ف. شریعتمداری*، ح. احمدی، و م. شریفی صفحات 965-976

    روش بیولوژیکی مورد استفاده برای تعیین انرژی قابل متابولیسم حقیقی تصحیح شده برای ازت (TMEn) در مواد اولیه خوراک طیور پر هزینه و وقت گیر است. بنابراین یافتن یک روش جایگزین برای محاسبه دقیق میزان TMEnدر مواد اولیه خوراک ضروری به نظر می رسد. در این مطالعه 2 مدل رگرسیون خطی چندگانه و مدل شبکه عصبی مصنوعی برای پیش بینی مقدار TMEn (کیلو کالری/کیلوگرم ماده خشک) در نمونه های سبوس گندم با توجه به ترکیب شیمیایی آن (شامل: عصاره اتری، خاکستر، پروتئین خام و فیبر خام) به کار گرفته شد. برای تعیین ترکیب شیمیایی و TMEn ، یک مجموعه داده حاوی 100 نمونه سبوس گندم مورد استفاده قرار گرفت. دقت پیش بینی هر یک از مدل ها در این آزمایش مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این آزمایش نشان داد که مدل شبکه عصبی مصنوعی (ضریب تعیین: 0.90 و جذر میانگین مربعات خطا: 64.07 کیلو کالری/کیلوگرم برای داده های آموزش و ضریب تعیین: 0.89 و جذر میانگین مربعات خطا: 82.69 کیلو کالری/کیلوگرم برای داده های تست) توانسته است مقدار TMEn خوراک را با دقت بالاتری نسبت به مدل رگرسیون خطی چندگانه (ضریب تعیین: 0.81 و جذر میانگین مربعات خطا: 87.76 کیلو کالری/کیلوگرم برای داده های آموزش و ضریب تعیین: 0.84 و جذر میانگین مربعات خطا: 86.61 کیلو کالری/کیلوگرم برای داده های تست) پیش بینی نماید. به همین علت مدل شبکه عصبی معرفی شده می تواند به عنوان یک ابزار مفید برای مدل سازی رابطه بین ترکیب شیمیایی و انرژی نمونه های سبوس گندم مورد استفاده قرار گیرد. برای فراهم آوردن یک ابزار کاربردی و سریع برای کاربران یک فایل اکسل با نام ANN_WB_ME_Poultry، برای پیش بینی مقدار TMEn در نمونه های سبوس گندم با توجه به ترکیب شیمیایی آن تهیه و معرفی گردید.

  • و. نیکونژاد فرد، و ح. مهربانی یگانه * صفحات 977-987

    در این شبیه سازی، استراتژی تخصیص جفت ها (MA) با استفاده از اطلاعات ترکیب شده ژنومی-شجره ای با آمیزش تصادفی (RM) با هدف کنترل همخونی (ΔF) و کمترین تاثیر بر پیشرفت ژنتیکی (ΔG) در برنامه های اصلاحی طیور مورد مقایسه قرار گرفت. پنج زیرجمعیت (P1 to P5) با اندازه موثر یکسان شبیه سازی شد. به هر پرنده، ژنومی متشکل از پنج کروموزوم حاوی 15000 نشانگر دو آللی اختصاص یافت. در مجموع، 500 جایگاه بر صفتی کمی با وراثت پذیری 1/0 موثر بودند. فرض شد در P1 تنها اطلاعات شجره در دسترس است در حالیکه درصد پرندگان ژنوتیپ شده به ترتیب 10% در P2، 20% در P3، و 50% در P4 و P5 بودند. ارزش های اصلاحی حیوانات با استفاده از روش سنتی (PBLUP) و روش ژنومی تک مرحله ای (SSGBLUP) تخمین زده شد. در P5، ارزش های اصلاحی بکمک پیش بینی های ژنومی در سنین اولیه برآورد شد. مقایسه ها بر مبنای میزان کاهش در سطوح ΔF و تغییرات در مقادیر ΔG بین دو سناریوی آمیزشی درون جمعیت ها و دو روش ارزیابی مابین جمعیت ها صورت گرفت. پس از هفت نسل، MA سبب کاهش مقادیر ΔF از 20% تا 30% درون جمعیت ها بدون تاثیر عمده بر مقادیر ΔG در مقایسه با RM گردید. همچنین در هر دو استراتژی آمیزشی، SSGBLUP سبب کاهش همخونی از 11% تا 61% در مقایسه با PBLUP در تمامی جمعیت ها گردید. نتایج نشان می دهند که مزایای کلی بکارگیری اطلاعات خویشاوندی ترکیبی ژنومی-شجره ای در برنامه های اصلاحی می تواند بیش از افزایش صحت در برآورد ارزش های اصلاحی باشد، به نحوی که استفاده از این اطلاعات در طرح های آمیزشی منجر به کنترل موثرتر ΔF به همراه حداقل تاثیر بر مقادیر ΔG خواهد شد. همچنین، این پژوهش نشان داد که بکارگیری روش SSGBLUP می تواند سبب کنترل موثرتر ΔF در مقایسه با PBLUP در جمعیت های اصلاحی گردد.

  • پ. مطلب دخت، ل. فکرت*، م. زکی عقل، غ. ح. مروج، ا. شیروانی صفحات 989-998

    کرم طوقه‏بر، Agrotis segetum، یکی از آفات مهم بسیاری از محصولات زراعی و سبزیجات در سراسر دنیا است. شناسایی مورفولوژیکی گونه‏ های Agrotis اغلب براساس خصوصیات افراد بالغ بوده و کلیدهای شناسایی برای مراحل نابالغ غالبا موجود نیست. در تجارت بین ‏المللی، در ایستگاه ‏های قرنطینه غالبا مراحل نابالغ آفات یافت شده که همین امر شناسایی مورفولوژیک آنها را دچار چالش می‏کند. برای شناسایی سریع و دقیق همه مراحل زیستی A. segetum، روش TaqMan real-time PCR بر اساس ژن میتوکندریایی COI مورد استفاده قرار گرفت. تمامی نمونه‏ های A. segetum (شامل مراحل زیستی مختلف) شناسایی شدند و در آزمون‏ های اختصاصیت، در هیچ یک از 5 گونه دیگر Agrotis واکنش متقابلی مشاهده نشد. آزمایشات کاملا تکرارپذیر و قابل اعتماد بودند. آزمایشات با نمونه ‏های له شده و استفاده از آنها به عنوان DNA الگو، به خوبی انجام شد که نشان‏دهنده این موضوع بود که سهولت آزمایش با حذف مرحله استخراج DNA قابل افزایش است. این روش، با در نظر گرفتن سرعت، کارایی و همچنین حساسیت، روشی مناسب برای شناسایی تمام مراحل زیستی A. segetum می‏باشد.

  • ژ. شیخی، ل. میرمقتدایی، م. ر. خانی، م. فرهودی، س. بیک زاده، خ.عبدالملکی، ف.کاظمیان، بازکیائی، ب.شکری، س.شجاعی، علی آبادی* صفحات 999-1008

    پلاسمای سرد یک تکنولوژی غیرگرمایی جدید برای صنعت غذا و بسته بندی می باشد. در این مطالعه اثرات پلاسما تخلیه تابشی آرگون بر روی ویژگی های مکانیکی، توپوگرافی سطحی، ترکیبات شیمیایی، آبدوستی و حلالیت فیلم و ویژگی های ممانعتی فیلم نشاسته مورد بررسی قرار گرفت. تیمار پلاسما سبب بهبود مقاومت کششی فیلم نشاسته شد. بر خلاف TS، افزایش طول تا نقطه شکست فیلم های تیمار شده با پلاسما بدون تغییر باقی ماند. زبری سطح فیلم نشاسته بعد از تیمار با پلاسما افزایش یافت. افزایش چشم گیری در آبدوستی فیلم ها به علت شکل گیری گروه های قطبی حاوی اکسیژن مشاهده گردید. آنالیز FTIR افزایش گروه های حاوی اکسیژن در فیلم نشاسته تیمار شده با پلاسما را تایید کرد. با وجود افزایش آبدوستی سطحی تغییر معنی داری در حلالیت فیلم ها ایجاد نشد. تغییر معنی داری در ویژگی های ممانعتی فیلم ها ایجاد نشد. ارزیابی اصلاحات سطحی با پلاسما تخلیه تابشی نقش قابل توجهی در مطالعات آلودگی زدایی از بسته بندی مورد استفاده در محصولات غذایی با استفاده از پلاسما خواهد داشت.

  • ط. نریمانی، م. تورچی*، ع.ر.تاری نژاد، س.ا.محمدی، وح .محمدی صفحات 1009-1021

    این مطالعه به منظور بررسی پاسخ چهار رقم جو (ریحان 03، یوسف، افضل و خاتم) به تنش شوری در سطوح صفر (شاهد)، 100، 200 و 300 میلی مولار، به صورت آزمایش فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در شرایط گلخانه ای با استفاده از محلول هوگلند انجام شد. صفات فیزیولوژیک و بیوشیمیایی شامل وزن خشک و RWC، رنگدانه های فتوسنتزی،K+/Na+ ، تنظیم کننده های اسمزی (قندهای محلول،گلایسین بتایین، پرولین)، پراکسید هیدروژن و آنزیم های آنتی اکسیدان (کاتالاز و پراکسیداز) در ریشه و اندام هوایی ارقام جو در شرایط غیر شور و شور مورد ارزیابی قرار گرفت. جهت تعیین روابط میان عملکرد و ویژگی های فیزیولوژیک و بیوشیمایی، همبستگی بین صفات و تجزیه علیت اجرا گردید. نتایج مقایسه میانگین بین ترکیبات تیماری نشان داد که تنش شوری باعث کاهش وزن خشک، رنگدانه های فتوسنتزی، K+/Na+ و افزایش قندهای محلول، گلایسین بتایین، پرولین، H2O2، کاتالاز، پراکسیداز در ریشه و اندام هوایی ارقام جو شد. تجزیه همبستگی نشان داد که پتاسیم اندام هوایی دارای بیشترین ضریب همبستگی مثبت و معنی دار (r=0.86) با ماده خشک اندام هوایی بود. تجزیه رگرسیون گام به گام مشخص نمود که وزن خشک ریشه، کاتالاز ریشه و اندام هوایی، H2O2 اندام هوایی و K+/Na+ اندام هوایی در عملکرد سهیم بودند. نتایج تجزیه علیت نشان داد که وزن خشک ریشه، K+/Na+ اندام هوایی و کاتالاز اندام هوایی به لحاظ داشتن اثرات مستقیم مثبت و قابل توجه بر عملکرد ماده خشک اندام هوایی از اهمیت چشمگیری برخوردار هستند.

  • م.معراجی پور، م.موحدی دهنوی*، ا.صالحی، وع.یدوی صفحات 1023-1037

    این پژوهش با هدف تعیین پاسخ های فیزیولوژیک و عملکرد زیستی سیاهدانه (Nigella sativa L.) به کودهای شیمیایی و زیستی نیتروژنه تحت رژیم های آبیاری مختلف در سال های 1395 و 1397 در منطقه یاسوج انجام شد. آزمایش بصورت کرتهای خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. عامل اصلی در چهار سطح شامل رژیم های مختلف آبیاری (آبیاری کامل از مرحله سبز شدن تا بلوغ و قطع آبیاری از مراحل غنچه دهی، گلدهی و شروع تشکیل دانه تا بلوغ) و عامل فرعی شامل پنج سطح (بدون مصرف کود نیتروژنه، مصرف 80 کیلوگرم نیتروژن در هکتار، 40 کیلوگرم نیتروژن در هکتار، 40 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و نیتروکسین و نیتروکسین) بودند. نتایج نشان داد، کاربرد 80 کیلوگرم نیتروژن در هکتار تحت شرایط آبیاری کامل و ترکیب 40 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و نیتروکسین تحت تمام رژیم های قطع آبیاری بیشترین میزان گلایسین بتایین، فعالیت پلی فنول اکسیداز و کاتالاز، کلروفیل کل و عملکرد زیستی را تولید کرد. قطع آبیاری از مرحله غنچه دهی و همچنین کاربرد 80 کیلوگرم نیتروژن در هکتار منجر به حداکثر مالوندی آلدهاید شد. ترکیب 40 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و نیتروکسین موجب حداکثر فعالیت پلی فنول اکسیداز، پرولین برگ و پروتئین محلول برگ شد. بطور کلی، کاربرد ترکیب 40 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و نیتروکسین فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت و تجمع اسمولیتهای سازگار را تحت شرایط قطع آبیاری افزایش داد و بنابراین موجب کاهش اثرهای منفی تنش خشکی بر تجمع وزن خشک کل سیاهدانه گردید.

  • پ. آقایی، ف. رحمانی * صفحات 1039-1052

    مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر تیمار بذر با هورمون 24-اپی براسینولید(EBR) (8-10 مولار) بر رشد، پارامترهای بیوشیمیایی و مولکولی دانه رست های کتان Linum usitatissimum L. تحت تنش خشکی ناشی از پلی اتیلن گلایکول (PEG) انجام شد. براساس نتایج به دست آمده در دانه رست های کتان تحت تنش خشکی PEG (18%), PEG (12%), PEG (6%)، جوانه زنی، طول ساقه و ریشه، وزن خشک و وزن تر کاهش یافت در حالی که افزایش معنی داری در میزان ترکیبات فنلی و فعالیت آنزیمی PAL (فنیل آلانین آمونیا لیاز) و کاهش در مقدار فلاونوییدها مشاهده شد. استفاده از EBR سبب افزایش سرعت جوانه زنی، طول ساقه و ریشه، وزن خشک، وزن تر و محتوای آنتوسیانین و کاهش محتوای فنولی گردید. در سطح مولکولی، تحت تنش خشکی، رونویسی از ژن های CHS (چلکون سینتاز) و PAL (فنیل الانین آمونیا لیاز) افزایش یافت و استفاده از EBR سبب افزایش هر چه بیشتر بیان این دو ژن شد. به طور کلی، خیساندن قبل از کاشت بذر با EBR به طور قابل توجهی سبب کاهش خسارات ناشی از تنش خشکی شده و سبب افزایش پارامترهای رشدی دانه رست های کتان تحت تنش خشکی می گردد.

  • م. کاوند، ک. ارزانی*، م. برزگر، و م. میرلطیفی صفحات 1053-1065

    عارضه فیزیولوژیکی قهوه ای شدن آریل دانه انار به شدت کیفیت و بازارپسندی میوه انار را کاهش داده است. به منظور مطالعه صفات موثر در شدت عارضه قهوه ای شدن آریل دانه انار و شناسایی ژنوتیپ های متحمل به عارضه، برخی از صفات فیزیکی و شیمیایی میوه انار مربوط به 238 ژنوتیپ انار موجود در ایستگاه ملی تحقیقات انار ساوه مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد، در حدود 7/14% از ژنوتیپ های مورد مطالعه دارای میوه سالم و در حدود 14/68% ژنوتیپ ها دارای میوه با علایم متوسط تا شدید عارضه را نشان دادند. بین شدت عارضه قهوه ای شدن آریل و برخی از صفات فیزیکی و شیمیایی میوه انار همبستگی قوی و معنی داری وجود داشت. به طوری که با افزایش اندازه و حجم میوه در هر ژنوتیپ بر شدت بروز علایم عارضه قهوه ای شدن آریل افزوده شد. همچنین ژنوتیپ های با میوه های دارای اسیدیته (pH) بیشتر، شدت عارضه قهوه ای شدن آریل کمتری داشتند. تجزیه رگرسیون به روش گام به گام نشان داد که صفات اسیدیته میوه (pH)، رنگ قرمز آریل، رنگ صورتی آریل، حجم میوه و میزان اسیدیته قابل تیتراسیون (TA) از صفات موثر و کلیدی در غربال ژنوتیپ های انار در ارتباط با عارضه قهوه ای شدن آریل است.

  • م. هناره، ب.عبدالهی مندولکانی*، آ. دورسون، و.ک هالیل اغلو صفحات 1067-1082

    به منظور گسترش پایه ژنتیکی ژرم پلاسم گوجه فرنگی ایران، 93 رقم محلی از شمال غرب ایران و منطقه آناتولی شرقی ترکیه جمع آوری و ساختار ژنتیکی آنها به همراه سه رقم تجاری با 39 جفت آغازگر SSR مطالعه شد. 35 مکان چندشکل SSR در مجموع 118 آلل تولید کردند. متوسط تعداد آلل در هر مکان و تعداد آلل موثر به ترتیب 37/3 و 47/2 آلل بود. هتروزیگوسیتی مورد انتظار در آغازگرها از 227/0 (TMS24) تا 773/0 (LEta016) متغیر و میانگین آن 558/0 بود. میانگین تعداد آلل SSR های ژنومی (61/3) بیشتر از EST-SSRها (66/2) بود. تجزیه خوشه ای با روش Neighbour joining، 96 ژنوتیپ گوجه فرنگی را در هشت گروه قرار داد. همگرایی کمی بین گروهبندی حاصل تجزیه خوشه ای و فواصل جغرافیایی ارقام وجود داشت. تجزیه ساختار ژنتیکی با استفاده از روش Bayesian، ژرم پلاسم مورد مطالعه را به دو گروه تقسیم کرد و ارقام گوجه فرنگی های ریز (چری) را از سایر ارقام محلی و تجاری متمایز کرد. متوسط شاخص تثبیت (FST) برای دو گروه 13/0 و 2/0 بود. از 21 صفت مورفولوژیک مورد مطالعه، 18 صفت با نشانگرهای SSR ارتباط معنی داری (P≤0.05) نشان دادند. نشانگرهای TC11، TC948 و Tom236-237 هر کدام با سه صفت ارتباط معنی داری نشان دادند. نتایج حاصل از مطالعه تنوع و ساختار ژنتیکی و نشانگرهای پیوسته شناسایی شده در این تحقیق، در طراحی برنامه های اصلاحی گوجه فرنگی و در مطالعات آینده مورد استفاده قرار گیرد.

  • ا. کمالی، ا. صادقی، ز. ارقند، م. احمد زاده * صفحات 1083-1098

    هدف این مقاله ارزیابی فعالیت ضدقارچی 18 استرین بومی از جنس باسیلوس (17 عدد از گونه Bacillus subtilis و یک عدد از گونه Bacillus amyloliquefaciens) در برابر Phytophthora drechsleri Tucker در شرایط شور و معمولی است. افزون براین، اثر حفاظت کننده های اسمزی (اکتویین ها) با منبع خارجی، بر فعالیت کنترل زیستی سه استرین منتخب جنس باسیلوس با توان بیشینه فعالیت کنترل زیستی و سه باکتری آنتاگونیست از دو جنس دیگر (Pseudomonas fluorescens ، Streptomyces rimosus و Streptomyces monomycini) در شرایط شور و معمولی بررسی شد. به منظور آشکارسازی اثر اکتویین ها بر طرز عمل آنتاگونیستی، آمیلاز، پروتیاز، لیپاز، سلولاز، کیتیناز و سیانید هیدروژن، تشکیل بیوفیلم و اکتویین های خارج سلولی در استرین منتخب (Bacillus amyloliquefaciens UTB96) در شرایط شور و معمولی بررسی شد. درخت فیلوژنیکی بر اساس توالی های ژن 16S rRNA، استرین های باسیلوس را به دو گروه تقسیم کرد: یک کلاد شامل استرین هایی که تا 5 درصد و کلاد دیگر استرین هایی که تا 13 درصد NaCl را تحمل می کردند. نمک (NaCl 3/0 مولار) فعالیت آنتاگونیستی استرین های منتخب باسیلوس (39/10-34/38 درصد) و P. fluorescens (77/25 درصد) را در مقایسه با شاهد کاهش داد. اکتویین های با منبع خارجی کاهش، کنترل زیستی کاهش یافته توسط NaCl در استرین های باسیلوس و سودوموناس را تخفیف و فعالیت کنترل زیستی S. monomycini را افزایش دادند. شوری (NaCl 3/0 مولار)، فعالیت آمیلاز در UTB96 را تا 17 درصد کاهش داد و اکتویین ها از این کاهش جلوگیری کردند. نمک همچنین تشکیل بیوفیلم را در حدود یک سوم کاهش داد و اکتویین ها به طور قابل توجهی این کاهش را تخفیف دادند. آزمون HPLC نشان داد که UTB96، اکتویین و هیدروکسی اکتویین را به ترتیب به میزان 16/0 و 10/0 میکروگرم در میلی گرم وزن خشک سلول تجمع می دهد. منابع خارجی اکتویین و هیدروکسی اکتویین، منجر به افزایش غلظت های داخل سلولی اکتویین ها در UTB96 شدند.

  • س.احمد*، ب. صافیا، ی. ناز، ی. خان، ا. ر. سلجوقی، گ. جان، ج. اودین، م. عبدال، و س. ولی خان صفحات 1099-1108

    نماتد ریشه گرهی، Meloidogyne incognita، انگلی است برای گیاهان که صدمه زیادی به ریشه آنها میزند. پژوهش گیاهی حاضر به این منظور طراحی و اجرا شد که خواص نماتدکشی چند عصاره یا اسانس گیاهی (شامل گیاهان neem، روغن سیر، روغن کرچک، عصاره Tagetes patula  و Datura inoxia  در دز های استاندارد 2%) در ناحیه پیشاور پاکستان بررسی شود. به این منظور، در طی فصل رشدهای 2014 تا 2016، کولتیوار Riogrand گوجه فرنگی در گلدان های سفالی پرورش داده شد.همچنین، کشت خالص نماتد ریشه گرهی در آزمایشگاه اجرا شد و از آنها به مقدار 50 عدد نابالغ (juvenile) و 200 تخم به روش خندق خاک (soil drench method) به هر سامانه ریشه افزوده شد. بهترین نتایج از نظر تعداد گال از روغنneem  و Datura inoxia  به دست آمد (به ترتیب 8/2 و 8/5) . نیز، تعداد ماده های بالغ و توده های تخم در هر سامانه ریشه به ترتیب به 9/0 و8/4 کاهش یافت. همه تفاوت های آماری تیمارها معنادار (P ≤ 0.05) بود. پارامترها رشد گیاهی نیز در اثرمصرف داروهای گیاهی ارتقا یافت. این پژوهش، خواص نماتدکشی عصاره ها و اسانس های گیاهی را برای مبارزه ومدیریت ایمن و ارزان نماتد ریشه گرهی رایج برجسته کرد. از این رو، به کشاورزان توصیه می شود که این نماتدکش های طبیعی وآلی را به جای مواد پتروشیمیایی تجاری که اثرات مخرب بر محیط زیست دارند استفاده نمایند.

  • م. کاراگاهی، م. حاجی زاده * صفحات 1109-1122

    به منظور بررسی حضور و تعیین مشخصات مولکولی PLMVd در غرب ایران (استان کردستان)، طی بهار و تابستان 1394 و 1396 تعداد 132 نمونه برگی از هلو، آلو، زردآلو، شلیل، گیلاس، بادام و آلبالو از باغات استان جمع آوری شد. استخراج اسید نوکلییک کل با استفاده از روش سیلیکا و سنتز cDNA با استفاده از آغازگرهای تصادفی شش تایی انجام شد. PCR با استفاده از آغازگرهای اختصاصی این ویرویید منجر به تکثیر قطعه مورد انتظار حدود350 جفت باز در 36 نمونه شد. به منظور بررسی صحت قطعات تکثیر یافته و تعیین مشخصات مولکولی آن ها، فرآورده 17 نمونه/درخت پس از اتصال به پلاسمید pTG19-T و همسانه سازی در باکتری E. coli DH5α تعیین توالی شدند. توالی های به دست آمده PLMVd در بانک ژن و هم ردیف سازی این توالی ها با سایر توالی های این ویرویید نشان داد که 3/94-100% تشابه بین جدایه های این تحقیق و 2/79-100% با سایر جدایه های گزارش شده شباهت نوکلیوتیدی وجود دارد. در بررسی تبارزایی، جدایه های حاصل از این تحقیق با 32 جدایه منتشر شده قبلی در دو گروه تبارزایی قرار گرفتند که جدایه های این تحقیق در گروه دوم (جدایه های ایجاد کننده موزاییک) با جدایه های از هند، چین، اسپانیا، تونس، استرالیا و ایران هم گروه شدند. همچنین ارتباطی بین منشا جدایه ها و میزان شباهت نوکلیوتیدی آن ها به دست نیامد. ساختار ثانویه ترسیم شده برای برخی جدایه های این تحقیق حاکی از ساختارهای جدید در این جدایه ها بود. بنابر اطلاعات موجود این اولین گزارش از ردیابی PLMVd از میزبان های هلو، شلیل، گیلاس، آلو، زردآلو، بادام و آلبالو از استان کردستان و از میزبان های زردآلو، گیلاس، بادام و آلبالو از ایران می باشد.

  • گ. ت. کاتسورایاما، ل. ر. سوبنکو*، ا. پ. دکامارگو، ت. ا. بوترل، ج. ا. فریزون، س. ن. دوارت صفحات 1123-1135

    ریزلوله قطره چکان (میکرو تیوب)، قطره چکان ساده و ارزانی است که در آن طول ریزلوله را می توان مطابق با توزیع فشار در طول لوله لترال آبیاری تنظیم کرد تا دبی یکنواختی داشته باشد. برای طراحی درست سامانه ریز آبیاری (micro-irrigation)، لازم است از معادله ای استفاده کرد که پارامترهای هیدرولیکی ، ویژگی های ریزلوله، و خصوصیات ماده سیال (آب) را به هم ارتباط می دهد. بنا بر این، اهداف این پژوهش عبارت بود از (1) بر پا ساختن معادله ای برای منظورهای طراحی با استفاده از تحلیل ابعادی (dimensional analysis) مطابق نظریه Buckingham برای نشان دادن فرایند های هیدرولیکی در یک ریزلوله قطره چکان در یک رژیم با جریان ورقه ای و (2) مقایسه صحت نتایج این مدل ساخته شده با مدل هایی که اکنون برای تعیین اندازه ریزلوله ها به کارمیروند. در این رابطه، با انجام آزمون در یک آزمایشگاه و ارزیابی سه نوع ریزلوله با قطرهای اسمی برابر 7/0 ، 8/0، و 0/1 میلی متر، داده های مورد نیاز برای برپا سازی مدل و صحت سنجی آن به دست آمد. سپس، مدلی با استفاده از بار فشاری، طول ریزلوله، نرخ جریان، قطر داخلی لوله، شتاب ثقلی، و ویژگی های آب بر پا شد و صحت سنجی گردید. مدل برآورد پارامترهای هیدرولیکی در ریزلوله قطره چکان، عملکرد بهتری از دیگر مدل های موجود در منابع علمی نشان داد. بالاخره اینکه، یک مثال کاربردی ارایه شد و با کار بست مدل مزبور، یک خط لوله لترال آبیاری که از ریزلوله ها به عنوان قطره چکان استفاده می کرد طراحی شد.

  • م. عبداللهی پور، ع. ا. کامگار حقیقی*، ع. ر. سپاسخواه، ش. زنذپارسا، ت. هنر صفحات 1137-1150

    به منظور بررسی زمان، مقدار و محل مناسب آبیاری تکمیلی باغات انجیر دیم استهبان، در جنوب ایران، تغییرات تراکم طولی ریشه طی دو فصل رشد تحت شرایط آبیاری تکمیلی مورد مطالعه قرار گرفت. تیمارهای آبیاری بر اساس فاصله آبیاری از درخت شامل آبیاری در آبگیر مجاور تنه درخت، در ناحیه سایه انداز (1 تا 1/1 متر از تنه درخت) و خارج از سایه انداز (1/2 تا 2/2 متر از تنه درخت) بود. تیمارهای زمان آبیاری شامل آبیاری در ابتدای بهار و وسط تابستان بود و تیمارهای مقدار آب آبیاری شامل تیمار بدون آبیاری (شاهد)، 1000 و 2000 لیتر آب به ازای هر درخت بود. نتایج نشان داد بیشترین تراکم طولی ریشه برای تیمارهای مقدار آب آبیاری، در انتهای زمستان و انتهای بهار در عمق 15 تا 45 سانتی متر اتقاق می افتد. با این حال، در تابستان، عمق حداکثر تراکم طولی ریشه به 15 سانتی متر پایین تر یعنی 30 تا 60 سانتی متری از سطح خاک رسید. در مقایسه با تیمار دیم، تیمارهای 1000 و 2000 لیتر آب به ازای هر درخت مقدار تراکم طولی ریشه را به ترتیب 3/11 و 3/19 درصد در آخر بهار و به ترتیب 5/10 و 7/14 درصد در آخر تابستان افزایش دادند. درحالیکه این افزایش عمدتا در ناحیه آبیاری شده مشاهده شد، آبیاری تکمیلی خارج از سایه انداز، توانست توسعه افقی ریشه را تا فاصله ای دورتر گسترش دهد. نیمرخ تراکم طولی ریشه در اعماق بیش از 75 سانتی متر، مطابق با تغییرات رطوبتی خاک، تغییرات کمتری طی زمان نشان داد. آبیاری تکمیلی در اوایل بهار، خارج از سایه انداز با 2000 لیتر آب (200 متر مکعب در هکتار) به ازای هر درخت می تواند برای توسعه ریشه درختان انجیر دیم در مناطق خشک توصیه شود.

|
  • Z. Khoshnodifar, E. Abbasi*, H. Farhadian, H. Sadighi, M. Pouratashi Pages 891-904

    At the colleges of agriculture in Iran, lecture is used as a dominated teaching method. Team learning is one of the most commonly used educational methods in the present erea. The aim of this study was to compare the Team Member Teaching Design (TMTD) and the regular lecture method on the academic achievement and teamwork behavior of agricultural students. A within-subject design was followed for two courses in which students first attended a series of lectures and then participated in team teaching. Differences between lecture and team teaching methods were examined for their academic achievement and teamwork. The study samples were taken of Agricultural Extension and Education Department of the University of Tehran during the academic year of 2017-2018. The mean scores of academic achievement and the teamwork behavior of students were compared. In compared coursess, the effect of TMTD method on the academic achievement of students was shown. The results of means comparison tests indicated a significant difference between the two methods of teaching in the field of academic achievement and the strengthening of the teamwork behavior of students. The paper further discusses team method implementation and its implication for teaching and proffers the way forward for an effective use of teaching methods for better results in the classroom teaching and learning process.

    Keywords: Classroom teaching, Teamwork behavior, TMTD method
  • A. Mahmoodi Momtaz, S. Choobchian*, H. Farhadian Pages 905-917

    The climate is changing and agriculture sector is heavily dependent on climatic changes. Considering the key role of perception and its impact on behavior and given the importance of climate changes in today’s world, the present research was conducted with the aim of investigating the factors affecting perception and adaptation behavior of farmers in response to climatic changes in Hamedan, Iran. For this aim, first, the factors affecting the farmers’ perception and adaptation behavior were extracted from literature review. Then, a questionnaire was developed, and to determine its validity, the questionnaire was examined by a panel of experts. Further, to measure the reliability of the research instrument, a pilot test was conducted. The statistical population of the research consisted of 115,160 farmers in Hamedan Province and the sample size based on Krejcie and Morgan table was determined as n= 384 farmers. Then, a stratified random sampling with proportional allocation was used. The findings indicated that among the studied variables, knowledge, perception, and belief with path coefficients of, respectively, 0.53, 0.32, and 0.18 had the maximum impact on the adaptation behavior, while the maximum impact on perception belonged to belief and knowledge with path coefficients of, respectively, 0.56 and 0.35. According to the results, knowledge, which had the highest contribution in explaining behavior, was not seen in the Arbuckle et al. (2015) model. Therefore, to make it easier for the farmers to communicate and facilitate the transfer of information on climate change, establishment of community-based organizations is suggested. In addition, by enhancing the level of farmers awareness about climate-smart agriculture, it is possible to take major steps to improve their adaptation to climate changes.

    Keywords: Climate changes adaptation models, Farmers’ Belief, Knowledge, Perception
  • F. Pourghasem, A. H. Alibaygi*, A. Papzan Pages 919-934

    Conservation of environment as one of the main pillars of human life requires the attention and effort of all people, especially women, and the prerequisite for that is the Environmental Literacy (EL). The purpose of this mixed-method research was to assess rural women's EL level, and identify appropriate methods of EL extension among them. Statistical population of the study consisted of 203,504 rural women (15-64 ages), of whom 384 women were selected as sample using modified stratified random sampling technique. In order to gather the information, a questionnaire was developed including components of environmental attitudes, concerns, knowledge, skills, and behavior. Validity of questionnaire was confirmed by a panel of expert, and its reliability was confirmed by Cronbach’s alpha (0.86–0.93). In the qualitative section, the study population consisted of experts in agriculture extension, environment and natural resources, as well as rural women. Samples were selected using purposeful sampling and snowball technique. Results of quantitative section showed that the level of EL of rural women was moderate (M= 61.427, SD= 8.003) and means of environmental knowledge (M= 10.292, SD= 3.293) and concern (M= 11.926, SD= 2.328) were lower than other dimensions. MANOVA analysis also revealed that there were significant differences in level of EL of rural women among townships of Kermanshah Province with different degrees of agricultural development. Rural women in more developed regions had higher environmental knowledge and skills, but their environmental behavior was similar to underdeveloped and developing regions. The results of the qualitative section also indicated that EL extension methods of women in the villages of different regions were almost the same, but the women from the developed villages had higher tendency to participatory extension methods. Results from this study could contribute to improvement of environmental program in order to promote EL across the society.

    Keywords: Environmental behavior Environmental education, Extension methods
  • M. Mohammadrezaei, M. Chizari*, H. Sadighi, M. Mahmoudi Pages 935-951

    Human well-being is one of the main goals of sustainable rural development. Indeed, human well-being demonstrates rural societies’ quality of life. This concept consists of objective and subjective well-being dimensions. Although it is assumed that objective well-being is rationally related to subjective well-being, this relationship has not been fully confirmed in past studies. Three main reasons including the geographical level of assessment, the type of data used, and different epistemological perspectives have separated objective well-being assessment from the subjective one. We used the same geographical level, type of data used, as well as epistemological perspective in order to evaluate the relationship between objective well-being and subjective well-being among rice farmers. Using a questionnaire, a survey was carried out among 384 rice farmers (Response rate= 92.3%) in the main rice cultivation areas in Iran. The study sample was chosen by a two-stages cluster random sampling technique. Face to face personal interview was also used as the form of data collection. The results of structural equation modeling illustrated that farmers’ perception of economic, social, and environmental well-being as objective well-being domains significantly explained their subjective well-being constructs including happiness as well as life satisfaction. In fact, life satisfaction and happiness would be changed once farmers mentally perceive objective well-being domains. Therefore, objective well-being indicators can affect subjective well-being constructs, including life satisfaction and happiness, if they are assessed based on farmers’ self-evaluation.

    Keywords: Farmers’ perception, Happiness, Life satisfaction
  • A. C. G. Lusa*, M. P. G. Rezende, L. A. Nunes, A. P. R. Scolari, E. C. J. Almeida, R. L. Guedes, J. M. D. S. Velarde, C. H. M. Malhado, P. L. S. Carneiro Pages 953-964

    The aim of this study was to determine the differences in digit sizes from both pelvic limbs of 169 dairy cows of different genetic groups (Holstein, Jersey, Brown Swiss, and Jersolando), in lactating and non-lactating conditions, and their relation with diseases. Images were taken from the plantar view of the lateral and medial digits, and the length and width of the sole and bulb were then measured. Variables were discarded and factors for analysis were defined. Data were defined according to the highest coefficients and used to discriminate genetic groups and their association with indexes of foot diseases and productive performance. The Chi-square test showed that higher involvement occurred in lactating cows and in the right pelvic limb. Differences among all genetic groups were observed regarding the variables body weight, productive longevity, incidence of foot diseases, and generated factors. The Jersey breed was isolated from the other genetic groups because it presented lower coefficients for all variables; Holstein and Brown Swiss presented the highest morphometric measures of the digits, a higher body weight, and productive longevity, and higher rates of foot diseases. The Jersolando presented intermediate values ​​between those of the two breeds from which it originated. The susceptibility to foot diseases is associated with breed, lactational stage, body weight, and with the morphometric parameters of the digits.

    Keywords: Hoof measurements, Linear morphometry, Milk breeds, Multivariate analysis, Productive longevity
  • M. Lotfi, F. Shariatmadari*, H. Ahmadi, M. Sharafi Pages 965-976

    The biological procedure used to determine the nitrogen-corrected True Metabolizable Energy (TMEn) value of feed ingredient is costly and time consuming. Therefore, it is necessary to find an alternative method to accurately estimate the TMEn content. In this study, 2 methods of Multiple Linear Regression (MLR) and Artificial Neural Network (ANN) were developed to describe the TMEn (Kcal kg-1 DM) value on a Dry Matter (DM) basis of Wheat Bran (WB) samples given their chemical composition of Ether Extract (EE), ash, Crude Protein (CP) and Crude Fiber (CF) contents (all used as % of DM). A data set containing 100 WB samples were used to determine chemical composition and TMEn. Accuracy and precision of the developed models were evaluated given their produced prediction values. The results revealed that the developed ANN model [R2= 0.90; Root Mean Square Error (RMSE)= 64.07 Kcal kg-1 DM for training set; and R2= 0.89; RMSE= 82.69 Kcal kg-1 DM for testing set] produced relatively better prediction values of TMEn in WB than those produced by conventional MLR [R2= 0.81; RMSE= 86.76 Kcal kg-1 DM for training set; and R2= 0.84; RMSE= 86.61 Kcal kg-1 DM for testing set]. The developed ANN model may be considered as a promising tool for modeling the relationship between chemical composition and energy of WB samples. To provide the users with an easy and rapid tool, an Excel® calculator, namely, ANN_WB_ME_Poultry, was created to predict the TMEn values in WB sample given its chemical composition and using the developed ANN model.

    Keywords: Metabolizable energy, Prediction model, Wheat bran
  • V. Nikoonejad Fard, H. Mehrabani Yeganeh* Pages 977-987

    In this simulation study, Mate Allocation (MA) strategy using combined genomic-pedigree information was compared with Random Mating (RM) aiming at controlling the level of inbreeding (ΔF) with minimum impacts on the amounts of Genetic Gain (ΔG) in poultry breeding programs. Five equally-sized subpopulations of chickens (P1 to P5) were simulated. A genome encompassing five chromosomes involving 15,000 bi-allelic markers was defined for each bird. Potentially, 500 QTL impacted a trait, which had a heritability of 0.1. Only pedigree information was assumed to be available in P1 while the percent of genotyped birds were 10% in P2, 20% in P3, and 50% in P4 and P5. Estimated Breeding Values (EBVs) were computed using the traditional approach (PBLUP) and the Single-Step method (SSGBLUP). In P5, early predictions were applied to estimate GEBVs. Comparisons were made based on the reductions in ΔF and changes in ΔG between two mating scenarios and two evaluation methods within and across subpopulations, respectively. After seven generations, MA resulted in 20 to 30% less ΔF within subpopulations compared with RM with negligible impacts on ΔG. Furthermore, in both mating scenarios, SSGBLUP brought about 11 to 61% less ΔF compared to PBLUP across subpopulations. Results indicated that the benefits of using combined genomic-pedigree relationships could be more than improving the accuracy of EBVs through the SSGBLUP as they can also be used in mating designs to restrict ΔF with a minimum impact on ΔG. Also, this study verified that SSGBLUP could bring about lower ΔF compared with PBLUP.

    Keywords: Estimated breeding values, Mating design, PBLUP, SSGBLUP
  • P. Matlabdokht, L. Fekrat*, M. Zakiaghl, Gh. H. Moravvej, A. Shirvani Pages 989-998

    The common cutworm, Agrotis segetum, is a serious soil pest of many vegetable and field crops all over the world. Morphological identification of Agrotis species is predominantly performed on adults due to the deficiency of adequate identification keys for immature stages. In international trade, the immature life stages are frequently being intercepted at point of inspection, challenging the possibilities of morphological identification. To realize a rapid and reliable identification for all stages of A. segetum, a TaqMan real-time Polymerase Chain Reaction (PCR) was developed based on the mitochondrial Cytochrome Oxidase I (COI) gene. All specimens of A. segetum (including various life stages) were detected and no cross-reactivity was observed with 5 non-target Agrotis species in the specificity tests. The tests showed to be repeatable, reproducible, and robust. The assay performed equally well with crushed insects and purified DNA, so, the efficiency was added by removing DNA extraction step. The method has proven to be suitable tools for routine identification of all life stages of A. segetum considering the speed, specificity, as well as sensitivity of the assay.

    Keywords: Mitochondrial cytochrome oxidase I, Qualitative real-time PCR
  • Zh. Sheikhi, L. Mirmoghtadaie, M. R. Khani, M. Farhoodi, S. Beikzadeh, Kh. Abdolmaleki, F. Kazemian-Bazkiaee, B. Shokri, S. Shojaee Aliabadi* Pages 999-1008

    Cold plasma is a novel non-thermal technology for the food and packaging industry. In this study, the effects of argon glow discharge plasma on the mechanical properties, surface topography, chemical composition, film hydrophilicity, film solubility, and barrier properties of the starch films were examined. Plasma treatment improved Tensile Strength (TS) of the starch film. In contrast to TS, elongation at the break of the plasma-treated films remained unchanged. The surface roughness of starch film increased after plasma treatment. An apparent increase in the surface hydrophilicity was observed due to formation of oxygen-containing polar groups. FTIR analysis confirmed the increase in the oxygen containing groups in plasma-treated starch film. However, film surface hydrophilicity caused no significant change in the solubility of films. No significant difference was found in the barrier properties of the starch films. The evaluation of films modifications by glow discharge plasma will contribute to in-package decontamination studies of food products by plasma.

    Keywords: Biopolymer film, Food packaging, Mechanical properties, Tensile strength
  • T. Narimani, M. Toorchi*, A. R. Tarinejad, S. A. Mohammadi, H. Mohammadi Pages 1009-1021

    This study was conducted to investigate the response of four barley cultivars (Reyhan03, Yousef, Afzal, and Khatam) to salinity stress at 0 (control), 100, 200 and 300 mM levels as a factorial experiment, within the randomized complete block design in three replications in a greenhouse, using the Hoagland solution. The physiological and biochemical properties including dry weight and RWC, photosynthesis pigments, K+/Na+, osmotic adjustments (soluble sugars, glycine betaine, proline), hydrogen peroxide and antioxidants enzymes (catalase and peroxidase) in root and shoot of barley cultivars were evaluated in saline and non-saline conditions. To determine the relationship between growth performance and the physiological and biochemical properties, the correlation between the properties and causality analysis was examined. Results obtained from comparing the mean among the treatment combinations showed that the salinity stress reduced the dry weight, photosynthesis pigments, and K+/Na+, while it increased the soluble sugars, glycine betaine, proline, H2O2, catalase and peroxidase in the root and shoot of barley cultivars. Correlation analysis indicated that potassium in the shoot had the most positive and significant correlation coefficient (r= 0.86) with the dry matter of shoot. The stepwise regression analysis showed that the root dry weight, catalase of root and shoot, H2O2 of shoot and K+/Na+ of shoot contributed to the performance. Causality analysis revealed that the root dry weight, K+/Na+ of shoot, and catalase of shoot were highly important as they had a direct positive and significant impacts on the performance of shoot dry matter.

    Keywords: Antioxidant enzymes, Glycine betaine, H2O2, K+, Na+ ratio, Proline, Stepwise regression
  • M. Merajipoor, M. Movahhedi Dehnavi*, A. Salehi, A. Yadavi Pages 1023-1037

    The objective of this study was to investigate the physiological responses and biological yield of black cumin (Nigella sativa L.) to nitroxin biofertilizer and chemical nitrogen fertilizer in the form of urea under different irrigation regimes. A split plot experiment was conducted on the basis of randomized complete block design with three replications. The main factor included four irrigation regimes (i.e., weekly from emergence to harvest and withholding from blooming to maturity, flowering to maturity, and the start of seed formation to maturity) and sub-factor included five levels (i.e., no application of fertilizers, 80 kg N ha-1, 40 kg N ha-1, combination of 40 kg N ha-1+nitroxin biofertilizers, and nitroxin biofertilizer). Application of 80 kg N ha-1 under full irrigation and the combined application of 40 kg N ha-1 and nitroxin under all withholding irrigations produced the highest glycinebetaine, polyphenol oxidase and catalase enzyme, total chlorophyll, and biological yield. Withholding irrigation from the blooming stage and also the application of 80 kg N ha-1 resulted in the highest concentration of malondialdehyde. In combined application of 40 kg N ha-1 and nitroxin, polyphenol oxidase, proline, and soluble protein were at the highest levels. Generally, the combined application of 40 kg N ha-1 and nitroxin increased the activity of the antioxidant enzymes and the compatible osmolites accumulation under all withholding irrigation treatments and thus decreased the negative effects of drought stress on black cumin, resulting in increased biological yield.

    Keywords: Biofertilizer, Chlorophyll, Compatible osmolites, Enzymatic defense system, Withholding irrigation
  • P. Aghaee, F. Rahmani* Pages 1039-1052

    The aim of the present study was to determine the effects of seed priming with 24-Epibrassinolide (EBR) (10-8 M) on growth, biochemical, and molecular characteristics of Linum usitatissimum L. seedlings under Polyethylene Glycol (PEG) induced drought stress conditions. Imposition of flax seedlings to 6, 12, and 18% PEG declined germination rate, shoot length, root length, fresh and dry weights, and significantly increased phenolic content and PAL (Phenylalanine Ammonia Lyase) enzymatic activity while lowering flavonoid content. Application of EBR significantly increased the germination rate, shoot and root lengths, dry weight, fresh weight, and anthocyanin content whereas reduced phenolic content. At the molecular level, CHS (Chalcone Synthase) and PAL (Phenylalanine Ammonia Lyase) transcripts were upregulated under drought stress and even more expressed by application of EBR. In conclusion, EBR pre-sowing seed priming considerably alleviated damages caused by drought stress and improved growth parameters in Linum usitatissimum L. seedlings.

    Keywords: Gene expression, Linum usitatissimum L., Physiological parameters, Water deficit
  • M. Kavand, K. Arzani*, M. Barzegar, M. Mirlatifi Pages 1053-1065

    Aril Browning (AB) is a physiological disorder in pomegranate fruit that critically decreases fruit quality and market acceptability. This experiment was carried out in order to explore the effective pomegranate fruit quality traits associated with the AB disorder and select the suitable resistant cultivar and genotypes. Pomegranate physico-chemical fruit quality attributes were assessed on 238 mature pomegranate genotypes and their correlations with the AB disorder were monitored. About 14.7% of the studied genotypes showed resistance to the AB disorder, but 68.14% showed moderate to severely susceptibility to the incidence. The intensity of the AB disorder symptoms in pomegranate genotypes was strongly correlated with physico-chemical fruit attributes. There was a negative significant correlation between the intensity of AB disorder and fruit size, fruit volume, fruit acidity, and total soluble solids (TSS) to titratable acidity (TA) content.. Among the studied fruit traits, stepwise regression analysis showed that fruit acidity (pH), aril color, fruit volume, and TA content were efficient traits for screening of pomegranate genotypes in relation to the AB disorder.

    Keywords: Aril color, Genotype screening, Peel color, Physiological disorder, Resistant cultivar
  • M. Henareh, B. Abdollahi Mandoulakani*, A. Dursun, K. Haliloglu Pages 1067-1082

    To extend the genetic base of Iranian tomato germplasm, 93 landraces were collected from the northwest of Iran and East Anatolian of Turkey, along with three commercial cultivars, and their genetic structure were studied using 39 SSR primers. Thirty-five polymorphic SSR loci generated a total of 118 alleles in the studied germplasm. Number of alleles per locus and effective number of alleles averaged 3.37 and 2.47, respectively. Expected heterozygosity of SSRs varied from 0.227 (TMS24) to 0.773 (LEta016), averaged 0.558. The mean number of alleles per genomic-SSRs (3.61) was more than that of EST-SSRs (2.66). Cluster analysis using Neighbour Joining (NJ) method placed 96 tomato genotypes in eight groups. Little congruence was found between NJ dendrogram and geographical distances. Genetic structure analysis of the germplasm using Bayesian method revealed two sub-populations and separated cherry tomatoes from the other landraces and commercial cultivars. Out of the 21 morphological characters, significant (P≤ 0.05) marker-trait associations were found for 18 characters. Each of SSR loci TC11, TC948, and Tom236-237 was associated with three characters. The genetic variability, structure, and markers associated with the studied traits in the current study can be used for planning tomato breeding programs and future studies.

    Keywords: Association mapping, Bayesian clustering, Solanum lycopersicum, SSR
  • A. Kamaly, A. Sadeghi, Z. Arghand, M. Ahmadzadeh* Pages 1083-1098

    The objective of the present study was to evaluate antifungal activities of 18 native Bacillus strains against Phytophthora drechsleri Tucker in saline and normal conditions. Besides, the effect of exogenously provided bacterial osmoprotectants (ectoines) on biocontrol activity of three selected Bacillus strains with the highest biocontrol activity and three antagonistic bacteria from two different genera (Pseudomonas fluorescens, Streptomyces rimosus and Streptomyces monomycini) was studied in normal and saline conditions. To reveal the effects of ectoines on the mode of action of antagonism, amylase, protease, lipase, cellulase, chitinase and Hydrogen Cyanide (HCN) activity, biofilm formation and intracellular ectoines of the selected strain (Bacillus amyloliquefaciens UTB96) were investigated in normal and saline conditions. Phylogenetic tree based on the 16S rRNA gene sequences divided Bacillus strains into two groups: one clade included strains that were tolerant up to 5% and the second 13% NaCl. Salt (0.3M NaCl) reduced the antagonistic activity of selected Bacillus strains (10.39-38.34%) and P. fluorescens (25.77%) compared to the control. Exogenously provided ectoines adjusted the biocontrol drop caused by NaCl in Bacillus and Pseudomonas strains and increased biocontrol activity of S. monomycini. Salinity (0.3M NaCl) reduced amylase activity of UTB96 up to 17% and ectoines prevented the reduction. Salt also decreased biofilm formation to about 3-fold and ectoines significantly ameliorated the reduction. The HPLC assay indicated that UTB96 accumulated ectoine and hydroxyectoine 0.16 and 0.10 µg/mg cell dry weight, respectively. Exogenously added ectoine and hydroxyectoine led to a significant increase in UTB96 intracellular ectoines concentrations.

    Keywords: Antifungal activity, Bacillus amyloliquefaciens UTB96, Hydroxyectoine, biocontrol
  • S. Ahmad*, B. Safia, I. Naz, I. Khan, A. R. Saljoqi, G. Jan, J. Uddin, M. Abdal, S. Wali Khan Pages 1099-1108

    The root-knot nematode, Meloidogyne incognita, is parasitic to the plants and greatly damages the root of many vegetables. The current in-Planta study was designed to explore the nematicidal properties of several botanicals (neem oil, garlic oil, castor oil, extracts of Tagetes patula and Datura inoxia at a standard dose of 2.0%) at District Peshawar, Pakistan. Tomato (cv. Riogrande) was grown in earthen pots for the growing seasons of 2014 to 2016. Pure culture of the root-knot nematodes were grown in laboratory and were applied at the rate of 50 infective juvenile and 200 eggs per root system through soil drench method. Neem oil and Datura inoxia gave the best results by having lower number (2.8 and 5.8, respectively) of galls. Adult females and egg masses were also reduced to 0.9 and 4.8, respectively, per root system. All the treatments differences were statistically significant (P≤ 0.05). Plant growth parameters were also upraised with application of medicinal herbs. This study highlights the nematicidal properties of botanicals for the safe and cheap management of the prevalent root knot nematode. Hence, it is recommended to the farmers for the use of these naturally occurring organic nematicides instead of commercial petro-chemicals that have ill effect on our environment.

    Keywords: Botanicals, Meloidogyne Incognita, Root knot nematode, Tomato
  • M. Karagahi, M. Hajizadeh* Pages 1109-1122

    In order to investigate the possible presence and molecular features of Peach Latent Mosaic Viroid (PLMVd) in west Iran (Kurdistan Province), a total of 132 leaf samples from almond, apricot, nectarine, peach, plum, sour cherry, and sweet cherry were collected from orchards during the summer of 2016 and 2017. Reverse transcription-polymerase chain reaction amplified an expected ~350 base pair DNA fragment from 34 samples. The complete genome sequencing of 17 cloned isolates was determined. Sequence alignment of the new sequences showed 94.3-100% nucleotide identity, and 79.2-100% nucleotide identity with other previously reported PLMVd isolates. In phylogenetic analysis, isolated viroid variants from this study and 32 previously reported isolates were placed in two groups (I and II). All the isolated viroid variants in the present study were placed in group II-A (mosaic-inducing isolates), together with other isolates from Australia, China, India, Iran, Spain, Tunisia, and Turkey. The secondary structure of the Iranian variants revealed their unique structures as compared with previously reported isolates of the viroid. To our knowledge, this is the first report of PLMVd infection on apricot, sweet cherry, sour cherry, and nectarine in Iran.

    Keywords: Phylogenetic analysis, PLMVd hosts, Secondary structure, Sequence alignment
  • G. Katsurayama, L. Sobenko*, A. P. De Camargo, T. A. Botrel, J. A. Frizzone, S. N. Duarte Pages 1123-1135

    A microtube emitter is a simple, low-cost emitter in which the length can be adjusted according to the distribution of pressures along an irrigation lateral line to deliver uniform discharge. To accurately design micro-irrigation systems using microtubes, it is necessary to use an equation that correlates hydraulic parameters, microtube characteristics, and fluid properties. Therefore, the objectives of this research were: (a) To develop an equation for design purposes using dimensional analysis by Buckingham’s Pi theorem to represent the hydraulic processes in a microtube emitter operating in the laminar flow regime and (b) To compare the accuracy of the developed model against models that are currently used for microtube sizing. The data required to develop and validate the model was obtained experimentally in the laboratory by evaluating three types of microtubes with nominal diameters of 0.7, 0.8 and 1.0 mm. A model using pressure head, microtube length, flow rate, internal diameter, gravitational acceleration, and water properties was proposed and validated. The model for estimating hydraulic parameters in microtube emitters also presented better performance than other models available in the literature. Finally, an application example was presented and an irrigation lateral line using microtubes as emitters was designed using the proposed model.

    Keywords: Buckingham’s Pi theorem, Laminar flow, Micro-irrigation
  • M. Abdolahipour, A. A. Kamgar Haghighi*, A. R. Sepaskhah, S. Zand Parsa, T. Honar Pages 1137-1150

    The changes in Root Length Density (RLD) of rainfed fig trees due to supplemental irrigation were studied during two growing seasons in Estahban, southern Iran, with objective of finding out the optimum position, time, and amount of supplemental irrigation. Irrigation position treatments were: (1) In a micro-catchment close to tree trunks; (2) Inside the tree canopies (1-1.1 m from tree trunks); and (3) Outside the tree canopies (2.1-2.2 m from tree trunks). Irrigation time treatments included: (a) In early spring and (b) In mid-summer; and the treatments of irrigation amount were: (i) No supplemental irrigation (control), (ii) 1,000, and (iii) 2,000 L per tree. Results showed that the highest RLD in different irrigation amounts occurred at 15-45 cm depth during late winter and late spring. However, during summers, the high RLD occurred 15 cm lower at 30-60 cm depth. Irrigation water treatments of 1,000 and 2,000 L per tree increased RLD values by 11.3 and 19.3%, respectively, in late spring and 10.5% and 14.7%, respectively, in late summer, compared with the rainfed treatment. Whereas this increase generally occurred in the wetted area; supplemental irrigation out of tree canopy could develop the root horizontal extension to a greater distance. Lower temporal variation in RLD profile was obtained for depths deeper than 75 cm, which was in agreement with soil water content variations. Supplemental irrigation applied out of tree canopy with 2,000 L per tree (200 m3 ha-1) during early spring is recommended to improve root development of fig trees in drought prone rainfed areas.

    Keywords: Drought, Ficus carica L., Scheduling supplemental irrigation, Soil water content